علما و مورخين بسياري بر اساس مستنداتي که برايشان قابل قبول بوده است بر اين باورند که حضرت رقيه عليهاالسلام قطعاً دختر امام حسين (ع) بوده است و برخي ديگر معتقدند که چنين دختري بوده، اما دختر امام حسين (ع) نبوده است و عدهي ديگري نيز قائلند که امام حسين (ع) چنين دختري داشتهاند، اما از نام وي در اسناد تاريخي خبر موثقي نيامده است و لذا به ايشان «رقيّه» ميگوييم. به قول آيتالله فاطمي نيا «ما ميگوييم دردانه امام حسين (ع)». آيتالله خوشوقت در اين باره ميگويد:
«ايشان يکي از دختران شهداي کربلاست. در تاريخ که بچههاي امام حسين (ع) را مينويسند، دختري به نام رقيّه نيست.»
س: اصلاً حضور داشتند در کربلا؟
پاسخ: بله. وجود داشت، در شام هم اتفاق افتاد (منظور ماجراهاي نقل شده براي ايشان است)، اما دختر امام حسين (ع) نبود.
س: همين طور پرسيدند نقلهايي که در مورد کيفيت شهادت ايشان در خرابه شام بيان ميکنند؟
پاسخ: بايد بگويند نوشتهاند در مقاتل – ما که نبوديم ببينيم چه جوري بوده است.
مو شکافي برخي نقدها:
ابتدا بايد توجه داشت که بسيار خوب و لازم است که نه تنها بزرگان و به ويژه اهل علم و مشاهير، بلکه همگان هيچ گاه به نقل قول اطرافيان [که بعضاً عمداً يا سهواً جوّ ميدهند] بسنده نکرده و حتماً براي اثبات دليل و مدرک مستند و موثق بخواهند. ممکن است گاهي خبر تحريف شده باشد و يا خبر آورنده منحرف باشد که هر دو نوعي فسق قلمداد ميشوند. مگر خداوند متعال در کلام وحي امر نفرمود که وقتي خبري براي شما ميآورند حتماً بيّنه بخواهيد:
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ»(الحجرات، 6)
.